Gida-Muhendisligine-Giris.jpg (28020 bytes)

Gıda Mühendisliğine Giriş

Editör: Prof. Dr. Özlem TOKUŞOĞLU

Yazarlar: Aysun Öztürk, Ezgi Özgören Çapraz, Faruk Bozoğlu, Halil Vural, İlkay Gök, İsrafil Şabikoğlu, Kezban Candoğan, Mehmet Sertaç Özer, Mihriban Korukluoğlu, Müzeyyen Berkel Kaşıkçı, Nevzat Artık, Onur Ketenoğlu, Özlem Kızılırmak Esmer, Özlem Tokuşoğlu, Özlem Turgay, Rümeysa Çabuk, Sahnur Irmak, Seda Özgen, Seval Sevgi Kırdar, Ümit Can Kaya, Tuncay Yılmaz, Türkan Keçeli Mutlu, Yasin Özdemir

 farkımız, kitaplarımızda...

 

 

 

 

 

ISBN: 978-605-6701-14, Tahmini Ekim 2025, 320 sayfa, (16x24 cm2), 80 gr 1. hamur kağıt


Arka kapak yazısı. Gıda mühendisliği; gıdaların fen ve mühendislik bilimlerinin ilkeleri ve bulguları ışığında ve gıda güvenliği çerçevesinde üretimini, hazırlanmasını, işlenmesini, paketlenmesini, depolanmasını, dağıtılmasını gerçekleştiren ve gıdalardan etkin şekilde yararlanmayı sağlayan mühendislik dalıdır.

Gıda mühendisliğinin temel amacı, toplumun ve tüm canlıların sağlıklı beslenmesi için tüketime uygun güvenli gıdaların, içeceklerin ve gıda takviyelerinin üretilmesini sağlamaktır, gıda israfının önlenebilmesi, en yüksek verimi elde etmek ve gıda kaynaklarının sağlıklı bir şekilde sürdürülebilirliğinin sağlanmasını yönetmektir. Bu bağlamda, gıda kalite kontrolünü sağlamak, üretim tekniklerinin sürdürülebilirliğini sağlamak, üretim süreçlerini yönetmek ve verimliliği artırmak, gıda yan ürünleri ve atıklarını katma değerli ürünlere dönüştürmek, sürdürülebilir gıdaya erişimde ilgili etkin çalışmaları icra etmektir.

Gıda mühendisi; kimya, fizik, mikrobiyoloji, endüstri, makine, mekatronik, biyomühendislik, nanoteknoloji, sağlık, tıp, eczacılık ve bilişim alanlarıyla iş birliği içerisinde disiplinler-arası çalışmalar gerçekleştirir. Gıda mühendisliği, insan yaşamını doğrudan etkileyen en önemli mühendislik alanlarından birisidir; hastalıkların daha oluşmadan önlenebilmesine yardımcı olmada önem arz eden halk sağlığı konusuyla yakın ilişki içerisinde olan bir mühendislik dalıdır.


İÇİNDEKİLER

 

Önsöz

Gıda Bilimi Terimleri

 

Bölüm 1. Gıda Mühendisliği Tanımsal Profil

- Özlem Tokuşoğlu

1.1. Gıda Mühendisliğinin Tanımı ve Tarihçesi

1.2. Gıda Mühendisinin Çalışma Alanları ve Görev Profili

1.3. Mühendislik ve Gıda Mühendisliği Meslek Etiği

1.4. Özet

 

Bölüm 2. Gıda Mühendisliği Gıda Bilimleri

2.1. Gıda Mühendisliği Genel Kimya, Analitik Kimya ve Fizikokimya - Özlem Tokuşoğlu

2.2. Gıda Mühendisliği Organik Kimya - Özlem Tokuşoğlu

2.3. Gıda Kimyası - Özlem Tokuşoğlu

2.4. Gıda Biyokimyası ve Gıdalarda Biyokimyasal Değişimleri - Nevzat Artık, Aybüke Elif Ceyhun Sezgin, Ümit Can Kaya

2.5. Genel Mikrobiyoloji ve Gıda Mikrobiyolojisi I - Faruk Bozoğlu, Mihriban Korukluoğlu

2.6. Gıda Mikrobiyolojisine II - Bülent Ergönül

2.7. Gıda Kalite Kontrole Giriş ve Gıda Güvenliği - Bülent Ergönül

2.8. Gıdalarda Raf Ömrü Stabilitesi ve Gıda Muhafazası - Özlem Tokuşoğlu

2.9. Fonksiyonel Gıdalar, Gıda Takviyeleri ve Biyoaktif Maddeler - Özlem Tokuşoğlu

2.10. Gıda Katkı Maddeleri - Özlem Tokuşoğlu, Halil Vural

2.11. Gıda Toksikolojisi - Özlem Tokuşoğlu, Halil Vural

2.12. Gıdalarda Kalıntı ve Toksikantlar - Özlem Tokuşoğlu

2.13. Gıda Mevzuatı - Aybüke Elif Ceyhun Sezgin, Nevzat Artık

2.14. Temel ve Enstrümantal Gıda Analizleri - Özlem Tokuşoğlu, Nevzat Artık

2.15. Gıda Bilimleri ve Gıda Sektöründe Sürdürülebilirlik - Özlem Tokuşoğlu, Halil Vural

2.16. Gıda İşletmeciliği ve Gıda Ekonomisi - Özlem Tokuşoğlu

2.17. Özet

 

Bölüm 3. Gıda Mühendisliği Gıda Teknolojileri Hakkında

3.1. Meyve Sebze Teknolojisi - Nevzat Artık, Aybüke Elif Ceyhun Sezgin

3.2. Meyve Sebze Teknolojisinde İleri Uygulamalar - Yasin Özdemir, Aysun Öztürk

3.3. Yağ Teknolojisi - Türkan Keçeli Mutlu

3.4. Kızartmalık Yağlar Teknolojisi - Özlem Tokuşoğlu

3.5. Et Teknolojisi - Halil Vural, Emre Hastaoğlu

3.6. Et Teknolojisinde İleri Uygulamalar - Kezban Candoğan

3.7. Hububat ve Unlu Mamuller Teknolojisi - Ezgi Özgören Çapraz, Mehmet Sertaç Özer

3.8. Süt Teknolojisi - Seval Sevgi Kırdar

3.9. Süt Ürünleri Teknolojileri - Seval Sevgi Kırdar, Faruk Bozoğlu

3.10. Fonksiyonel Süt Ürünleri Teknolojileri - Özlem Tokuşoğlu, Seval Sevgi Kırdar

3.11. Biyoteknoloji - Deniz Baş

3.12. Fermentasyon Teknolojisi - Mihriban Korukluoğlu

3.13. Nanoteknoloji, İleri Biyoteknoloji Uygulamaları - Özlem Tokuşoğlu, Deniz Baş

3.14. Özel Gıdalar Teknolojileri I - Özlem Tokuşoğlu

3.15. Özel Gıdalar Teknolojileri II - Özlem Tokuşoğlu, Sahnur Irmak

3.16. Su Ürünleri Teknolojileri - Özlem Turgay

3.17. Gıda Mühendisliğinde Yenilikçi (İnovatif) Gıda Teknolojiler I - Özlem Tokuşoğlu, Halil Vural

3.18. Gıda Mühendisliğinde Yenilikçi (İnovatif) Gıda Teknolojileri II - Özlem Tokuşoğlu, Faruk Bozoğlu

3.19. Gıdalarda Atık ve Yan Ürün Değerlendirme - Özlem Tokuşoğlu

3.20. Gıda Ambalajlama - Özlem Kızılırmak Esmer

3.21. Özet

 

Bölüm 4. Gıda Mühendisliği Proses Dersleri Hakkında

4.1. Kimyasal ve Biyolojik Reaksiyon Kinetiği - Deniz Baş

4.2. Kütle ve Enerji Denklikleri - Onur Ketenoğlu

4.3. Termodinamik - Onur Ketenoğlu

4.4. Mühendislik Matematiği - Deniz Baş

4.5. Akışkanlar Mekaniği - Tuncay Yılmaz

4.6. Temel İşlemler - Seda Özgen

4.7. Proses Kontrol ve Isı-Kütle Transferi - Banu Koç

4.8. Gıda Mühendisliğinde Tasarım (Dizayn) - Banu Koç

4.9. Gıda Mühendisliği Makineleri - Tuncay Yılmaz

4.10.Gıda Mühendisliğinde Yapay Zeka Uygulamaları - Özlem Tokuşoğlu

4.11. Özet

 

Bölüm 5. Gıda Mühendisliği Yaşam Bilimleri Dersleri Hakkında

5.1. Gıda ve Sağlık - Müzeyyen Berkel Kaşıkçı

5.2. Gıda Teknolojisinde Yeşil Dönüşüm - Özlem Tokuşoğlu, İlkay Gök

5.3. Beslenme - Özlem Tokuşoğlu, Rümeysa Çabuk

5.4. Gıda Mühendisliğinde Gastronomi - İlkay Gök

5.5. Gıda Mühendisliğinde Topluma Hizmet Uygulamaları - Özlem Tokuşoğlu, Nevzat Artık

5.6. İş Sağlığı ve Güvenliği - İsrafil Şabikoğlu

5.7. Gıda Mühendisliğinde Hazır Yemek Teknolojileri - Çağlar Gökırmaklı

5.8. Savunma Sanayii ve Askeri Sistem Amaçlı Gıda Teknolojileri - Çağlar Gökırmaklı

5.9. Uzun Süreli Keşif Sınıfı Uzay Görevleri Amaçlı Gıda Teknolojileri - Çağlar Gökırmaklı

5.10. Özet

Kaynakça

Dizin

 


Ziraat-Muhendisligine-Giris.jpg (62042 bytes)

Bitki-Koruma-Hekimligi-.jpg (184352 bytes)


Farkımız, kitaplarımızda... akademik bilimsel ve üniversite kaynak kitapları